EL RODI, EL METALL MÉS VALUÓS DEL MÓN

rodi


Cada vegada més podem veure entre les característiques de les joies el terme plata rodiada o plata amb bany de rodi. Però sabeu el que significa aquest concepte?


La plata de llei 925 està composta d’un aliatge entre dos metalls, ja que la plata pura al 100% és impossible utilitzar en joieria per la seva duresa. Per això s’utilitza plata al 75% i un altre metall al 25% -en molts casos es tracta de coure, de níquel o de platí- perquè pugui ser mal·leable i es pugui treballar. D’aquí ve el terme Plata de llei 925.


En els últims anys l’ús de la plata ha augmentat tant en productes tecnològics com en joieria. No sols perquè, malgrat ser un metall preciós, té un preu molt assequible, sinó perquè recentment s’ha començat a utilitzar rodi per al seu aliatge, la qual cosa la fa més brillant, resistent i valuosa.


El rodi és un tipus de metall pertanyent a la família del platí i té la característica que és un metall fàcil de treballar i combinable amb altres metalls. El seu color platejat que li dóna una gran lluentor a les joies i per tant, millora la seva presència. Una altra característica és la seva resistència, que fa que la vida útil de la peça sigui major, perquè no perd el seu color, ni s’enfosqueix, ni es ratlla. A més, és antial·lèrgic al 100%. Això és perfecte per a aquestes persones que tenen la pell sensible o són al·lèrgics a alguns dels components amb els quals es fa l’aliatge.


Com a conclusió, podem dir que una joia a la qual se li ha aplicat un bany de rodio se li ha incrementat el seu valor, tenint en compte que el rodio és fins a set vegades més car que l’or.


És habitual veure peces de la marca Mimoh en les quals es combina plata rodiada amb or rosa… Però, perquè la combinació sigui de gran bellesa, el que fa és usar un rodio poc comú, el rodio ennegrit. Com sempre, la marca es desmarca de la resta, però sempre respectant la qualitat i el saber fer de l’alta joieria.